Traanfilm Analyse
Droge ogen en de traanfilm
Droge ogen komen veel voor en hangen vaak samen met een verstoorde traanfilm. De traanfilm bestaat uit drie lagen: een lipide-, waterige- en mucuslaag, die samen het oogoppervlak voeden en beschermen. Wanneer de samenstelling, dikte of stabiliteit van deze lagen verstoord is, ontstaan vaak klachten zoals droge ogen, branderigheid of een zandachtig gevoel. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een disfunctie van de Meibomklieren of een tekort aan traanproductie. Gelukkig kunnen verschillende diagnostische methoden en behandelingen de traanfilm herstellen en zo het comfort van de ogen verbeteren.
De traanfilm
De traanfilm bestaat uit drie belangrijke lagen: een buitenste lipide laag, een dikke waterige laag daaronder en een mucuslaag die ervoor zorgt dat de traanfilm goed aan het oogoppervlak blijft hechten. De lipide laag wordt geproduceerd door de Meibomklieren in de boven- en onderoogleden. De waterige laag komt van de traanklier, die zich boven het oog bevindt. De mucuslaag (mucinelaag) wordt geproduceerd door de gobletcellen, kleine talgklieren in de conjunctiva.
De dikte, samenstelling, stabiliteit en verhoudingen van deze lagen zijn essentieel voor de gezondheid van de traanfilm. Wanneer deze factoren verstoord raken, ontstaan vaak klachten zoals droge ogen, branderigheid, een zandachtig gevoel of wazig zien. Zelfs wanneer tranen over de wangen biggelen, kan het gevoel van droge ogen toch blijven bestaan.
Om de oorzaak van deze klachten vast te stellen, wordt tijdens het diagnostisch onderzoek naar de traanfilm een interferometer gebruikt. Dit instrument biedt gedetailleerde informatie over de stabiliteit, hoeveelheid tranen en de dikte van de lipide laag. Dankzij deze analyse kan de optometrist het probleem nauwkeurig identificeren, waarna gericht herstel kan worden ingezet.
Dus, last van droge oge, laat dan uw traanfilm analyseren.
Traanfim analyse
De traanfilmanalyse speelt een cruciale rol in het onderzoek naar droge ogen. Het biedt waardevolle inzichten in de onderliggende oorzaak van uw klachten, waardoor de optometrist de meest geschikte behandeling kan bepalen. Afhankelijk van de bevindingen kan een lichte thuisbehandeling al voldoende zijn, zoals ooglidreiniging of het gebruik van oogdruppels die de traanfilm verbeteren. In sommige gevallen is een intensievere behandeling nodig, bijvoorbeeld ooglidverwarming, massage, of andere therapeutische technieken.
In onze video-demonstraties ziet u voorbeelden van het gebruik van warmtemaskers, ooglidhygiëne en ooglidmassage, die kunnen helpen bij het verlichten van droge ogen. Deze technieken dragen bij aan het herstellen van de traanfilm en het verbeteren van het oogcomfort. Daarnaast kunt u droge ogenproducten, zoals warmtemaskers, eenvoudig via onze webwinkel Lenshouse.nl aanschaffen.
Bij ernstige Meibomklierdisfunctie kan Intense Pulsed Light (IPL) een zeer effectieve oplossing bieden. Indien deze behandeling nodig is, zal de optometrist u doorverwijzen naar een gespecialiseerd bedrijf.
Het belang van traanfilm analyse
Door de traananalyse-waarden voor, tijdens en na de behandeling te vergelijken, wordt het effect van elke behandeling duidelijk in kaart gebracht.