Over contactlenzen
Contactlenzen algemeen:
Contactlenzen worden al meer dan 100 jaar gebruikt. In 1827 beschreef John Herschel een contactlens zoals we hem nu kennen In den beginne alleen voor medische toepassingen, maar vanaf 1970 ging het hard. En ondertussen zijn ze op iedere hoek van de straat te koop. In soorten en maten en in iedere kleur die u maar wenst.
Ondanks dat dit hulpmiddel bij iedereen wel bekend is, zijn er nog steeds nieuwe ontwikkelingen en worden lenzen bij mens en dier vaker toegepast dan u denkt. Daarom komt wat extra informatie u wellicht goed van pas.
Maatwerk of confectie
Bij de aanschaf van contactlenzen is de belangrijkst keus die gemaakt moet worden het type (zacht of hard) de constructie van de lens. Na bepaling van alle nauwkeurige metingen moet een combinatie van lensspecificaties gevonden worden waarbij al deze uitgangspunten worden gevolgd. Om zo, ook op langere termijn, de gezondheid van het oog te kunnen waarborgen. Uw optometrist-contactlensspecialist is de aangewezen persoon u met deze keuze voor en met u te bepalen.
Rekening houdend met het grote aantal voorwaarden waaraan een goed passende en functionerende contactlens zou moeten voldoen, is de conclusie te trekken dat geen enkele standaard contactlens aan al de voorwaarden kan voldoen.
Toch zijn er heel veel ‘’confectie’’ contactlenzen die, ondanks enkele minder gunstige eigenschappen, op een veilige manier comfortabel gedragen kunnen worden en de gezondheid van uw ogen niet in de weg staan.
Waar kiest u dus voor ? De optometrist-contactlensspecialist zal u bij deze keuze helpen en de voor en nadelen in kaart brengen.
Welke sooorten contactlenzen zijn er:
Inmiddels zijn er 3 hoofdgroepen contactlenzen:
- Vormstabiele, harde lenzen. Zoals het in de naam al duidelijk gemaakt wordt, is dit een lens gemaakt uit een hoog zuurstof doorlatend hard materiaal, dat op het oog niet vervormd. Dit lenstype noemt men RGP (rigid gas-permeable lens)
- Zachte contactlenzen, een zacht kunststof ‘huidje’ dat soepel over het oog oppervlak valt.
- Hybride lenzen. Een hybride lens is samenvoeging van 2 lenzen. Van beide het beste, en bestaat uit een zachte contactlens met centraal een ingebouwde RGP lens.
En hier nog een kleine greep uit de subgroepen, want bijna alle bovenstaande lenzen zijn ook in diverse uitvoeringen te maken: mt een leesstukje, multifocaal, voor een cilinder correctie, astigmatisme , in de mooist kleuren, als ortho-k nachtlens, voor myopie controle etc. bent u opzoek naar meer uitleng over een specifieke uitvoering ? Gebruik de zoekbalk rechts-bovenin.
Toepassingen:
Contactlenzen worden hoofdzakelijk om cosmetische redenen gedragen, dus weg met de bril. Maar ook tijdens het sporten zijn lenzen een uitkomst. En door de vele soorten contactlenzen die verkrijgbaar zijn is het afwisselen van lenzen met een bril heel eenvoudig.
Contactlenzen om redenen van meer serieuze aard zijn de medische lenzen. Hierbij is het doel van dit hulpmiddel om een oog te bijvoorbeeld te beschermen tegen uitdroging, of juist af te dekken. Bepaalde oogaandoeningen zijn vrijwel uitsluitend met contactlenzen te corrigeren. Een voorbeeld hiervan is een keratoconus. Deze contactlenzen hebben vele toepassingen, volg deze koppeling voor meer informatie over medische lenzen.
Contact lenzen kunnen uitstekende medicamenten dragers zijn, en kunnen bij zeer droge ogen een belangrijk deel van de oplossing maken. Ook bij dieren wordt dit hulpmiddel gebruikt, verderop leest u er meer over.
Overweegt u lenzen aan te schaffen ?:
Dan hopen wij u met deze informatie zo objectief mogelijk voor te lichten. Waardoor u een ander venster op lenzen krijgt. Natuurlijk kunt u altijd vrijblijvend contact met ons op nemen.