Optometrisch basis onderzoek
Hoe gaat een optometrisch onderzoek in z’n werk ?
Een optometrisch basisonderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Voorafgaand aan het onderzoek bespreken we in een vraaggesprek belangrijke zaken, zoals oogklachten, eerdere oogoperaties of oogaandoeningen. Daarnaast vragen we naar het doel van uw bezoek, medicijngebruik en eventuele erfelijke oogproblemen. Dit heet de anamnese.
Daarna meten we de gezichtsscherpte, beoordelen we de samenwerking tussen uw oogspieren en bepalen we de sterkte van uw bril of contactlenzen. Dit proces noemen we de refractie.
Vervolgens meten we met behulp van tonometrie de inwendige oogdruk. Een klein apparaatje tikt lichtjes tegen uw oog, maar doordat we de cornea met een druppeltje verdoven, voelt u hier niets van. Zo krijgen we een nauwkeurige meetwaarde.
Tijdens het onderzoek controleren we de ogen grondig op afwijkingen. Met een microscoop onderzoeken we de oogbol, traansamenstelling en oogleden. Bij het inwendige oogonderzoek gebruiken we pupilverwijdende druppels om een beter zicht te krijgen op het netvlies. Let op: deze druppels zorgen ervoor dat u ongeveer 4 tot 5 uur niet zelfstandig mag deelnemen aan het verkeer.
Verder maken we bijna altijd scans en foto’s van uw netvlies. In sommige gevallen zijn aanvullende metingen nodig, zoals een gezichtsveldonderzoek. Hiervoor maken we dan een vervolgafspraak.
Na het onderzoek bespreekt de optometrist alles met u. U ontvangt een overzicht van uw brilvoorschrift en de geconstateerde afwijkingen. Ook krijgt u advies over aanvullend onderzoek of verwijzing naar een oogarts, huisarts of gespecialiseerde collega. Onze focus ligt volledig op oogonderzoek; wij verkopen geen brillen.
De eindbespreking:
Resultaten van het onderzoek, ontvangt u zoveel mogelijk na afloop van het onderzoek of per email.
Tips bij het optometrisch basis onderzoek:
1. Neem een zonnebril mee.
2. Druppels beïnvloeden de rijvaardigheid, niet zelf autorijden.
3. Zet al uw vragen vooraf op papier.
4. Breng als het mogelijk is recente gegevens van uw huidige bril of lenzen en eventueel voorgaande bril-, of contactlens gegevens mee.
Wanneer is er een optometrisch onderzoek nodig ?
- Oogklachten, hoofdpijnklachten, langzaam minder goed zien.
- Second opinion (bril of lenzen)
- Reguliere controle bij erfelijke oogproblemen.
- Verwijzing via uw huisarts.
Belangrijk om te weten:
5. Wij verkopen geen brillen, onze focus is gericht op oogonderzoek.
Al onze onderzoeken zijn zonder enige aankoopverplichting.