Oogmeting door de optometrist:
Wordt het tijd voor een nieuwe bril, of twijfelt u aan uw ogen ?
In het optometrisch centrum in Hurdegaryp kunt u terecht voor en uitgebreide oogmeting. Een oogmeting wordt ook wel refractie genoemd. Naast de uitgebreide bepaling van uw oogsterkte, wordt ook de samenwerking tussen beide ogen en diepte zien getest. Deze prismameting kan verborgen problemen aan de werking van de oogspieren het licht brengen. Deze test, ook wel motiliteitstest is een onderdeel van de oogmeting.
Bij jonge mensen, maar ook bij veel hoofdpijnklachten is er soms een cyclorefractie nodig om tot een definitieve sterkte bepaling te komen. Volg deze koppeling voor meer informatie over de cyclometing.
Bij jonge mensen, maar ook bij veel hoofdpijnklachten is er soms een cyclorefractie nodig om tot een definitieve sterkte bepaling te komen. Volg deze koppeling voor meer informatie over de cyclometing.
Vanzelfsprekend onderzoeken wij ook de gezondheid van uw ogen.
Boven de 40 jaar ? Dan is de bepaling van uw oogdrukken noodzakelijk. Wanneer er aanleiding voor is wordt u verder onderzocht bij verdenking op glaucoom. Volg deze koppeling voor meer informatie en extra onderzoeken bij glaucoom. Neemt uw scherpte af, en is er met een bril geen verbetering aan te brengen, dan kan een uitgebreide netvliescontrole en een scan of netvliesfoto nodig zijn. Hier vindt u meer informatie over de netvliescontrole. Om het netvlies goed te kunnen inspecteren, worden druppels gebruikt die de pupillen wijd maken. Die druppels hebben een uitwerktijd van ongeveer 4 uur, en beïnvloeden de rijvaardigheid. Dus zonnebril mee, en niet zelf naar huis rijden.
Gebruikt u medicatie, dan kan dat van invloed zijn op uw ogen. De optometrist houdt rekening met de mogelijke invloeden van de medicijnen.
Gebruikt u medicatie, dan kan dat van invloed zijn op uw ogen. De optometrist houdt rekening met de mogelijke invloeden van de medicijnen.
Oogmeting bij (zeer) jonge kinderen
Bij oogmetingen voor jonge kinderen tot ca. 12-13 jaar, spelen andere factoren een minstens zo belangrijke rol.
Hoe slim kinderen ook kunnen zijn, zo’n oogmeting is best spannend, en soms ook wel moeilijk. In een enkel geval kost het lezen van letters of cijfers nog moeite. Allemaal vreemde en indrukwekkende apparatuur. En sommige testen tijdens de oogmeting zijn al helemaal moeilijk te begrijpen voor een jong kind.
Maar gelukkig helpt de techniek. Er zijn verschillende mogelijkheden om met een zogenaamde autorefractometer de ogen eenvoudig en snel te screenen. Een eenvoudige test waarbij het kind alleen maar naar een plaatje in computer te kijken. Daarbij wordt binnen 2 minuten duidelijk hoe het met de ogen van uw kind ervoor staat.
Een andere mogelijkheid is het gebruik van een skiaskoop. Dit is te vergelijken met een lampje waarbij op een afstand van ca. 50 cm. in het oog wordt geschenen. Ook hiermee is de sterkte van een oog eenvoudig te bepalen, zonder dat het kind iets hoeft op te lezen. Bij andere testen wordt gebruik gemaakt van een voorbeeld dat door het kind te vergelijken is met een plaatje in de verte. Grove prisma metingen geven waardes over de werking van de spieren die de ogen bewegen, en de samenwerking tussen beide ogen.
Natuurlijk gebruiken wij ook speciale kinderkaarten waarop eenvoudige plaatjes te zien zijn.
Al met al zijn er voldoende mogelijkheden om ook bij zeer jonge kinderen een indruk te krijgen over de toestand van de ogen en eventuele brilsterkte.
Maar om een zeer betrouwbare waarde te krijgen zijn er vaak oogdruppels nodig. Die druppels zorgen ervoor dat de spieren in het oog zich ontspannen, zodat een optimale meting mogelijk wordt. De druppels prikken wat, en hebben als bijwerking dat de pupillen wijd worden. Bovendien hebben de druppels soms meer dan een dag effect op het kijken na de meting.
Voor oogmetingen bij jong kinderen heeft u in ons optometrisch centrum in Hurdegaryp een aparte afspraak nodig. Dan is er de keuze tussen 2 typen oogmetingen:
-
Een screening, voor bepaling van grove waardes. Geeft u een goed beeld over pluis of niet pluis, en eventuele vervolg stappen. Dit onderzoek duurt ca. 20 minuten
-
Uitgebreide oogmeting (meestal met een cyclorefractie, hier leest u er meer over). Dit onderzoek duurt ca. 1 uur, waarbij u ca. 30 minuten kunt rekenen voor het inwerken van de cyclodruppels. Dit onderzoek wordt vaak gevolgd door een tweede afspraak na een week. Deze duurt ongeveer 20 minuten.
Maak voor de screening of oogmeting van uw kind een aparte afspraak.
Standaard testen bij oogmeting:
- Autorefractor test, U hoeft niets anders te doen dan rustig in een apparaat naar een testobject te kijken, en dan wordt volledig automatisch uw oogsterkte gemeten. Een mooi uitgangspunt.2. Testen van de oogspieren (motiliteit)
- Visus bepaling (hoe scherp ziet u zonder correctie)
- Opmeten van de oogsterkte per oog maar ook samen.
- Fijn afstemming van de gemeten oogsterktes, stereoscopisch zien/ diepte zien.
- Aanwezigheid van prisma afwijkingen.
- Als nodig: bepaling van de leessterkte (dit is meestal boven de 40-45 jaar nodig)
- Als nodig; basis kleuren zien test.
Standaard spleetlamp onderzoek:
Dan volgt een onderzoek met spleetlamp of biomicroscoop. Met dit instrument kan de gezondheid van het oog bekeken worden. Dat wil zeggen oogleden, conjunctiva cornea en ooglens.
Aanvullend spleetlamp onderzoek:
Is er aanleiding voor dan kan er een aanvullend onderzoek nodig zijn. Bijvoorbeeld bij een vermoeden van macula degeneratie, diabetes.
Aanvullend spleetlamp onderzoek:
Is er aanleiding voor dan kan er een aanvullend onderzoek nodig zijn. Bijvoorbeeld bij een vermoeden van macula degeneratie, diabetes.
Cornea topografie:
Dit instrument geeft waardevolle informatie over uw oogoppervlak, traanfilm etc. Dit apparaat geeft een uitgebreide ‘landkaart’ van uw oogoppervlak. De gouden standaard bij bepaling keratoconus, cilinderafwijkingen etc.
Aanvullende testen:
Soms is er tijdens de oogmeting aanleiding om extra testen te doen. Voor enkele van deze testen wordt een nieuwe afspraak gemaakt. Druk op het onderwerp voor meer informatie.
• Onderzoek naar kleurenblindheid.
• Onderzoek naar nachtblindheid.
• Cyclorefractie.
• Uitgebreid onderzoek naar glaucoom.
• Traanfilmanalyse.
• Keratoconus onderzoek.
• Onderzoek naar kleurenblindheid.
• Onderzoek naar nachtblindheid.
• Cyclorefractie.
• Uitgebreid onderzoek naar glaucoom.
• Traanfilmanalyse.
• Keratoconus onderzoek.
Brilvoorschrift:
De resultaten van de oogmeting krijgt u per email thuisgestuurd. Hierop staan de sterktes die gemeten zijn van uw ogen.
Met deze gegevens kunt u een bril aanschaffen.
Met deze gegevens kunt u een bril aanschaffen.
Neem dit mee bij uw oogmeting afspraak
Wanneer u voor uw oogmeting komt zijn dit handige tips:
Draagt u momenteel een bril:
Neem zoveel mogelijk gegevens van de laatste 2 jaar mee, dat geeft een goede indicatie over het verloop van uw sterktes.
Draagt u contactlenzen:
-
Doe uw zachte lenzen als het mogelijk is 1 of 2 dagen voor de meting uit, en draag dan tijdelijk uw ‘oude bril’. Neem uw lenzen mee, want na de standaard oogmeting kunt u ze direct weer in.
-
Draagt u vormstabiele harde lenzen dan is het voor een exacte meting nodig dat de lenzen langer uit blijven, deze tijd kunt u overbruggen met uw ‘oude bril’ of eventueel tijdelijke zachte lenzen.
Gebruikt u medicatie:
Neem uw medicijn overzicht s.v.p. mee.
Kosten van de oogmeting:
De met een vink aangegeven onderzoeken horen bij de basis oogmeting, de kosten hiervoor vindt u in de prijslijst (volg deze koppeling) Voor overige, aanvullende onderzoeken worden extra kosten in rekening gebracht. Maak uw afspraak en bepaal zelf uw tijd. Wanneer u de kosten van de standaard oogmeting direct per Ideal voldoet, krijgt u bovendien dan een korting. Maar u kunt de kosten van de refractie natuurlijk ook na de meting in de praktijk voldoen.