Center distance & Center near multifocale contactlenssystemen:

Bent u boven de 40 jaar, dan is er een kans groot, dat u met beginnende leesklachten te maken krijgt. Door de veroudering van het oog, wordt het instellen voor dichtbij moeilijker. Een leesbril kan deze tekortkoming oplossen, maar ook contactlenzen bieden veel mogelijkheden. Want om dit probleem op te lossen kunt u gebruik maken van zogenaamde multifocale lenzen of bifocale contactlens systemen. Dit zijn vormstabiele harde of zachte contactlenzen met een ingeslepen leesgedeelte, waardoor u geen extra leesbril nodig heeft.

Hoe werkt dat:

Bij contactlenzen zijn multifocale systemen heel verschillend vergeleken met een bril.
Met een enorme precisie wordt een leesdeel in de lens van bijvoorbeeld 10 mm doorsnee geslepen.
Met als resultaat: een optimale vertesterkte en leessterkte. Bij de center near (CN) en center distance (CD) lenzen wordt het centrale deel van de lens voor het verafzien of het nabijzien benut. Afhankelijk of u grote pupillen heeft, of kleine, of u een leesberoep heeft of dat dit juist minder belangrijk is bepaalt uiteindelijk de keuze van deze lens. CD en CD lenzen zijn in zowel zachte lenzen als vormstabiele harde lenzen leverbaar. En ook bij de hybride lenzen wordt van deze techniek gebruik gemaakt. In een aantal situaties wordt er zelf een combinatie van deze twee systemen gebruikt om het verafzien en het lezen te combineren.

Multifocale hybride lenzen

Bij ortho-k nachtlenzen wordt het principe van CD gehanteerd, waardoor ook het lezen zonder bril of lenzen mogelijk is na het uitdoen van de lenzen.

 

Wat zijn de beperkingen met multifocale lenzen:

Een contactlens op uw oog zit altijd voor de pupilopening. Wanneer er een leesgedeelte in een contactlens zit, is het haast onvermijdelijk dat u dit kunt merken bij het verafzien. Daarom geven multifocale lenzen is scherpteverlies in de verte. In de meeste gevallen is dit niet hinderlijk of zelf niet merkbaar. Alles valt en staat hierbij met een ‘perfecte’ aanpassing van deze lenzen.
Bij segmentlenzen is de boven-, en onderzijde van de lens respectievelijk bedoelt voor ongehinderd veraf en dichtbijzien. Dit geeft u een optimale verte-, en leesscherpte. Meer over segmentlenzen leest u in deze link.
Meer weten over de mogelijkheden met multifocale lenzen ? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende screening.
Multofocale lens DN design

Distance of Near contactlens, dit is het verschil:

Bij een multifocale lens heeft u de keuze D of N, dat staat voor afstand (Distance) of nabij (Near) Het verschil van deze optie zit in de manier hoe het leesdeel in de lens geplaatst is.

Een multifocale lens zit vrijwel onbeweeglijk in het oog, bij een multifocale lens kijkt u dan ook tegelijk door het deel waarmee veraf ziet, maar ook door het ‘leesdeel’ in de lens.

Waarschijnlijk heeft u gemerkt dat u met een multifocale lens net iets minder scherp veraf ziet dan met een identieke lens zonder dit leesdeel. De hersenen zorgen ervoor dat dat de beelden gescheiden worden. Dat vereist wel enige gewenning, maar met een week tot 10 dagen heeft u dat wel volbracht.

De sterkte van het ingeslepen leesdeel is van invloed op het dichtbijzien, maar als ‘bijwerking’ ook op het verafzien. Wanneer het leesgedeelte sterker wordt, en u dus beter dichtbij kunt lezen, zal ht u opvallen u dat u bij het verafzien wat inlevert.

Van belang is het om een bij het aanmeten van multifocale contactlenzen, onder andere rekening te houden met de pupil grootte en de ”doorkijk zone’ van de multifocale lens. En zoals u weet wordt de pupil opening groter bij minder licht, dus ook dit is een belangrijk aandachtspunt bij de keuze van deze lens.

Dan is er nog de keuze D of N

Het korte verschil, zit em in het accent. Bij een D lens ligt het accent op het (beter) verafzien, en levert u iets in voor het leeswerk. Met een N lens op het (beter) lezen, en ziet u veraf iets minder scherp.

Er zijn dus meerdere mogelijkheden om beter te kunnen verafzien:

  1. Kies voor een D ipv een N versie
  2. Houdt u de sterkte van het leesdeel zo laag als mogelijk.

En om beter te kunnen dichbijzien te kunnen zien:

  1. Kies voor een N in plaats van een D versie
  2. Neem de sterkte van het leesdeel iets hoger.

Soms is het een optie om het ene oog een D lens ze plaatsen en op het andere oog een N lens, of in ht ene oog de lessterkte wat hoger te kiezen ten opzichte van de lens in het andere oog.

Lees deze koppeling over het monvision systeem.