Multifocale zachte contactlenzen:
Waarom multifocale lenzen?
Na het veertigste levensjaar neemt het vermogen om dichtbij te kijken af. Veel mensen ervaren dat ze hun leeswerk verder van zich af moeten houden. Dit komt doordat het leesvermogen vermindert. “Mijn armen worden te kort”, hoor je vaak zeggen. In plaats van een leesbril kun u ook kiezen voor multifocale contactlenzen.
Mogelijkheden met multifocale lenzen
Als u al gewend bent aan contactlenzen, kunt u een leessterkte toevoegen aan de lenzen. U heeft dan geen leesbril meer nodig. Multifocale en bifocale lenzen zijn er voor zowel veraf als dichtbij zicht. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en uitvoeringen. De meest gebruikte zachte multifocale lenzen zijn maandlenzen, maar ook jaarlenzen en daglenzen zijn in een multifocale uitvoering verkrijgbaar.
Center distance & Center near multifocale contactlenssystemen
Dit zijn zachte contactlenzen met een ingeslepen leesgedeelte, waardoor u geen extra leesbril nodig heeft.
Hoe werkt dat:
Bij contactlenzen zijn multifocale systemen heel verschillend vergeleken met een bril.
Met een enorme precisie wordt een leesdeel in de lens van bijvoorbeeld 10 mm doorsnee geslepen.
Met als resultaat: een optimale vertesterkte en leessterkte. Bij de center near (CN) en center distance (CD) lenzen wordt het centrale deel van de lens voor het verafzien of het nabijzien benut.
Afhankelijk of u grote pupillen heeft, of kleine, of u een leesberoep heeft of dat dit juist minder belangrijk is bepaalt uiteindelijk de keuze van deze lens. CD en CD lenzen zijn in diverse soorten zachte lenzen, zoals daglenzen maandlenzen etc. leverbaar. Verder op deze pagina leest u meer over CD en CN.
Wat zijn de beperkingen met multifocale lenzen:
Distance of Near contactlens, dit is het verschil:
Bij een multifocale lens heeft u de keuze D of N, dat staat voor afstand (Distance) of nabij (Near) Het verschil van deze optie zit in de manier hoe het leesdeel in de lens geplaatst is.
Een multifocale zachte lens zit vrijwel onbeweeglijk in het oog, bij een multifocale lens kijkt u dan ook tegelijk door het deel waarmee veraf ziet, maar ook door het ‘leesdeel’ in de lens.
Waarschijnlijk heeft u gemerkt dat u met een multifocale lens net iets minder scherp veraf ziet dan met een identieke lens zonder dit leesdeel. De hersenen zorgen ervoor dat dat de beelden gescheiden worden. Dat vereist wel enige gewenning, maar met een week tot 10 dagen heeft u dat wel volbracht.
De sterkte van het ingeslepen leesdeel is van invloed op het dichtbij zien, maar als ‘bijwerking’ ook op het verzien. Wanneer het leesgedeelte sterker wordt, en u dus beter dichtbij kunt lezen, zal het u opvallen u dat u bij het verzien wat inlevert.
Van belang is het om een bij het aanmeten van multifocale contactlenzen, onder andere rekening te houden met de pupil grootte en de ”doorkijk zone’ van de multifocale lens. En zoals u weet wordt de pupil opening groter bij minder licht, dus ook dit is een belangrijk aandachtspunt bij de keuze van deze lens.
Dan is er nog de keuze D of N
Het korte verschil, zit em in het accent. Bij een D lens ligt het accent op het (beter) verafzien, en levert u iets in voor het leeswerk. Met een N lens op het (beter) lezen, en ziet u veraf iets minder scherp.
Er zijn dus meerdere mogelijkheden om beter te kunnen verzien:
- Kies voor een D i.p.v. een N versie
- Houdt u de sterkte van het leesdeel zo laag als mogelijk.
En om beter te kunnen dichtbij zien te kunnen zien:
- Kies voor een N in plaats van een D versie
- Neem de sterkte van het leesdeel iets hoger.
Soms is het een optie om het ene oog een D lens ze plaatsen en op het andere oog een N lens, of in het ene oog de lessterkte wat hoger te kiezen ten opzichte van de lens in het andere oog
Eendaglenzen
Veel fabrikanten bieden multifocale eendagslenzen met verschillende leessterktes. Deze lenzen bieden flexibiliteit en comfort voor dagelijks gebruik. In de webwinkel vindt u tal van eendag lenzen, en dus ook de multifocale versies.
Monovision en meer
Heeft u al gehoord van monovision? Dit is een andere oplossing waarbij u één oog voor dichtbij en het andere voor veraf corrigeert. Er zijn veel opties om uw zicht te verbeteren, en wij helpen u graag de juiste keuze te maken. Meer weten over monovision, volg dan deze link.