Opties bij kleurenblindheid:
Kleurenblindheid en behandeling:
Wat vaker voorkomt is een zwakte in het kleurenzien, waarbij onderscheid in bijvoorbeeld rood/groen of rood-blauw moeilijk te maken is.
Kleurenblindheid is tot op heden niet te genezen. Hoewel het zeer goed mogelijk is met speciale kleurenfilters en contactlenzen het onderscheiden van de verschillende kleuren aanzienlijk te verbeteren. Kleurenblindheid is een van de ’s werelds meest voorkomende genetische (erfelijke) aandoeningen, wat betekent dat het meestal wordt doorgegeven door een van de ouders, maar kan ook door een opgelopen oogaandoening ontstaan.
Door het uitvoeren van verschillende screenende en diagnosticerende kleurenblindheid testen is de mate van de storing in het kleurenzien exact in beeld te krijgen.
Bij Jan de Groot Kontaktlenzen kunt u terecht voor zo’n screening en/of voor een uitgebreid onderzoek naar kleurenblindheid. Hierbij is de graad van kleurenstoornis nauwkeurig vast te stellen wat weer bepalend kan zijn bij uw medische keuring en beroepskeuze. Bij een uitgebreid onderzoek wordt gebruik gemaakt van een anomaloscoop (Heidelberg Multi Color (HMC) Anomaloskop). Voor meer informatie over deze HMC anomaloscoop, volgt u deze link.
Hulpmiddelen bij kleurenblindheid:
Contactlenzen opties kleurenblindheid:
Volg deze koppeling voor informatie over contactlenzen bij kleurenblindheid.
Brillen opties kleurenblindheid:
Hierbij hebben de brillenglazen speciale kleurenfilters, duidelijk zichtbaar aanwezig. Vanwege het feit dat een brillenglas verder van het oog af staat, en er ook langs de bril licht in de ogen valt, is het effect van een bril bij kleurenblindheid toch echt minder. Maar voor de ‘mildere’ vormen van kleurenblindheid is een bril zeker een mogelijkheid om het onderscheidend vermogen tussen verschillende kleuren te verbeteren.
Jan de Groot Kontaktlenzen is geen leverancier van brillen en/of brillenglazen. Maar de bepaling van speciale glazen hiervoor wordt tijdens het 1e onderzoek wel gedaan zodat u deze bij uw opticien verder kan laten verwerken in een bril.
Hoe gaat een kleurenonderzoek in z'n werk:
Een onderzoek naar kleurenblindheid in ons opto centrum in Hurdegaryp duurt ongeveer 1 uur. Te beginnen met een uitgebreid optometrisch onderzoek, daarbij worden de ogen nauwkeurig bekeken en gemeten. Pupilgrootte, cornea oppervlakte en natuurlijk een uitgebreide sterkte meting. Dan volgt het deel waarbij de mate en type van kleurenstoornis vastgelegd wordt. De apparatuur die daarvoor gebruikt staan hierboven al beschreven.
Wanneer deze gegevens bekend zijn kan worden bepaald welke kleurenfilter het meest effectief bij uw specifieke en persoonlijke kleurenstoornis werkt. Deze filters worden gedemonstreerd met een bril, maar ook met contactlenzen wanneer u dat wilt. Daarmee kunt u dan direct het effect van een kleurencorrectie ervaren.
Omdat in eerste instantie alle gegevens van uw ogen zijn opgenomen, kunnen contactlenzen in productie genomen worden. Levertijden van deze special lenzen variëren van 10-14 werkdagen. Na binnenkomst en controle, maak ik met u een afspraak voor het leren inzetten, uitnemen en het onderhoud van deze lenzen.
Kostenaspect kleurenblindheid:
Maak direct uw afspraak:
Breng vooral iemand mee, om ook het effect aan de oogkleur te kunnen beoordelen.