Ooglidhygiene bij droge ogen, meibomitis & blepharitis
Oogleden
De traanfilm bestaat uit 3 lagen:
- De buitenste laag is een dunne olie achtige laag.
- De middelste dikke laag, is de waterige laag van de traan laag.
- De binnenste laag is een dun mucine laagje
- = de cornea
1. De buitenste traanlaag van de traanfilm van het oog:
In de oogleden zijn een tal van klieren, die zorgen ervoor dat het product dat zij afscheiden, een beschermende en natuurlijk olielaagje op de traanfilm vormen. Daardoor heeft de traanlaag aan de buitenzijde een vetlaagje dat voorkomt dat de onderliggende waterige laag te snel verdampt. Dit natuurlijke vetlaagje wordt geproduceerd door de kliertjes die zich in de onder-, en bovenoogleden bevinden. Raken de uitmondingen van deze kliertjes verstopt, dan kan de klierstof het oogoppervlak niet meer bereiken en kan het waterige deel van de traan laag makkelijk verdampen. Met en optimale ooglidhygiëne kunt u dit aspect aanzienlijk verbeteren.
2. De middelste traanlaag van de traanfilm van het oog:
De middelste, dikke laag van de traanfilm, ook wel de waterige laag genoemd, wordt geproduceerd door de hoofdtraanklier, aangevuld door enkele kleinere kliertjes. Deze waterlaag vormt ongeveer 80% van de totale traanfilm en bestaat voornamelijk uit een waterige substantie die rijk is aan zuurstof en eiwitten. Deze laag speelt een cruciale rol in het welzijn van het oog, omdat het de cornea van essentiële voedingsstoffen voorziet, vuiltjes en stofdeeltjes wegspoelt, en bescherming biedt tegen infecties. Een gezonde traanfilm is daarom van groot belang voor het behoud van een goed gezichtsvermogen en de algehele ooggezondheid.
Binnenste traanlaag van de traanfilm van het oog:
De binnenste mucine laag, de slijmlaag van de traanfilm, zorgt voor een goede hechting van de traanfilm aan het oogoppervlak.
De meest voorkomende oorzaak van droge ogen is de matige conditie van de buitenste olie achtige laag van de traanfilm. Daardoor verdampt het waterige deel van de traanfilm snel. De (hoofd) traanklier gaat sneller het waterige aandeel van de traanlaag aanmaken, en daarmee de samenstelling van van deze belangrijke laag verdunnen, en verstoren.
Met als gevolg: 1. de traanklier produceert meer dan voldoende van de waterige laag, soms zelfs teveel. 2. de traansamenstelling raakt hierdoor volledig verstoord, met als gevolg prikkende en branderige ogen; soms biggelen de tranen over de wangen, terwijl men toch een ernstig gevoel van doge ogen heeft. Dan is ooglidhygiëne zinvol.
Dit alles doordat de traansamenstelling volledig door de war is. Dit is een langzaam proces dat na jaren serieuze klachten gaat veroorzaken. De klachten bestaan uit branderige, prikkende ogen vooral bij veel leeswerk, computerwerk en een toename aan het einde van de dag. Vaak heeft ook het scherpe zicht er onder te lijden, en ziet u wisselend scherp/wazig gedurende de dag.
Wat kunt u hieraan doen:
Met deze klachten is men snel geneigd om oogdruppels te gebruiken. Bij geringe klachten geven oogdruppels misschien enige verlichting geven.
Maar bij serieuze klachten en bovenstaande in acht genomen kunt u zich voorstellen dat dit niet of weinig zal helpen, en zeker het probleem niet oplost.
Samengevat is ooglid hygiëne beter bij ernstige droge ogen.
De oplossing ligt vrijwel altijd in het herstellen van de buitenste “vetlaag” van de traanfilm, en het verbeteren van de traansamenstelling. Helaas vraagt dit dagelijkse inspanning en geeft geen 1,2, 3 effect. Maar bij een gedegen aanpak, merkt u met 2 weken al resultaat.
Stap 1: Verwarmen van de oogleden
U verwarmt hiermee de kliertjes in de oogleden waardoor de Meibum (afscheiding van de klieren) dunner wordt en soepeler de kliertjes kan verlaten. Bent u hiertoe in de gelegenheid, doe dit dan 2x daags 10 minuten. Volg deze koppeling voor meer informatie over Meibomitis.
Verwacht ook niet dat het probleem na enkele behandelingen direct is opgelost.
Maar na ca. 14 dagen gebruik, en het liefst ’s morgen En ’s avonds, zou een verbetering merkbaar moeten zijn.
Stap 2: Masseren van de oogleden
Masseer de oogleden direct na het verwarmen. Hierdoor verwijdert u de opgehoopte talg (Meibum) uit de kliertjes en zorgt u voor een natuurlijk vetlaagje op de tranen. Het masseren van de oogleden werkt als volgt:
Beweeg uw vinger enkele malen over het gesloten bovenooglid van de neuszijde naar buiten.
Tip bij het masseren van de oogleden:
Stap 3: Reinigen van de ooglidranden
Ooglid hygiene stap voor stap:
Een goede massage zorgt bovendien voor een betere doorbloeding van de ooglidranden.
Voor het reinigen van de ooglidranden kunt u gebruik maken van een wattenstaafje, of hiervoor speciaal ontwikkelde reinigingsdoekjes.
Voor een grondige reiniging is het aanbevolen deze ooglidhygiëne zowel ’s morgens te doen en ’s avonds te herhalen.
Stap 4: Ooglid spoeling, verwijderen rest vervuiling
Na de ooglid hygiëne, spoelt u de oogleden nog eens af met behulp van en oogbadje. hiermee verwijdert u de laatst ‘kruimeltjes’ die zich in de wimperharen bevinden, en spoelt u in ca. 30 seconden, het ooglid grondig af. U kunt hiervoor ook een in oogwash gedrenkt wattenbolletje gebruiken. De Eyewash oogspoeling vindt u in de webwinkel.
Stap 5: Een verzachtende oogdruppel:
Na deze ooglidhygiëne, druppelt u nog een bevochtigingsdruppel in het onderooglid in beide ogen.
Reiniging van de ooglidranden met behulp van een Wattenstaafje:
Let op dat u ook de bovenooglidranden schoonmaakt, een minuut per ooglidrand is al voldoende.
In plaats van lauw warm water kunt u met het wattenstaafje ook een speciale lotion (Blephasol) gebruiken. Blephasol bevat geen alcohol, geen zeep en geen conserveermiddel, en verwijdert effectief onzuiverheden, vuil, korstjes en make-up resten.
Nadat u de ooglidranden heeft schoongemaakt, is een verzachtende oogdruppel extra effectvol. Kies bij voorkeur voor een conserveringsvrije druppel met toegevoegde hyaluronzuur, dit help bij de vorming van een gezonde traanfilm. U vindt een ruime keuze van deze vloeistoffen in onze webwinkel.
Reiniging van de ooglidranden met speciale geïmpregneerde reinigingsdoekjes:
Wrijf met deze doekjes de oogleden en ooglidranden zorgvuldig schoon, nadien afspoelen is niet nodig.
Belangrijk: Gebruik per oog een apart doekje, om eventuele kruisbesmetting te voorkomen.
Deze speciale doekjes (Blephaclean of Supranettes) zijn via de webwinkel verkrijgbaar.
Nadat u de ooglidranden heeft schoongemaakt, is een verzachtende oogdruppel extra effectvol. Kies bij voorkeur voor een conserveringsvrije druppel met toegevoegde hyaluronzuur, dit help bij de vorming van een gezonde traanfilm. U vindt een ruime keuze van deze vloeistoffen in onze webwinkel.
Reinigen van de oogleden met Tea Tree Oil bij blepharitis en demodex folliculorum :
De ogen zijn vaak rood omrand, vooral bij kou.
Oorzaak van Blepharitis:
Een overmatige hoeveelheid aan demodex folliculorum (mijt). Een buiten normale aanwezigheid van deze parasiet staat in sterk verband met blepharitis. Speciaal bij huidaandoeningen zoals acne rocacea
Behandeling van blepharitis:
:
- 0,5% tot 1% verdunning van de etherische olie van tea tree in een draagolie zoals kokosolie, zoete amandelolie, of jojoba-olie.
Dat betekent:
- Voor een 0,5% verdunning: Voeg 1 druppel tea tree olie toe aan 2 theelepels draagolie.
- Voor een 1% verdunning: Voeg 2 druppels tea tree olie toe aan 2 theelepels draagolie.
Tea tree Oil stimuleert de bloedsomloop en is een effectief middel bij de bestrijding van demodex folliculorum en blepharitis.