Aanpassing, aanmeten van scleralenzen:

Contactlenzen zijn een meer dan bekend middel om oogsterktes te corrigeren. Naast de standaard zachte lenzen en vormstabiele harde lenzen zijn er de speciale scleralenzen. Bij de aanpassing scleralens wordt er voor deze lens uitgegaan van andere meetwaarden.

Dit is een grote, harde contactlens van 16 tot 25 mm in diameter die vooral gebruikt wordt bij bijzondere oogproblemen. Daarmee vallen scleralenzen onder de groep medische contactlenzen.

Scleralenzen ‘landen’ op de witte oogrok, de sclera, dus buiten het gekleurde iris deel van het oog. In tegenstelling tot zachte en standaard vormstabiele lenzen, blijft er tussen het oogoppervlak en de binnenzijde van de scleralens en royale ruimte gevuld met traanvocht. De lens zit stevig op het oog, en er kan geen vuil of stof tussen de lens en het oog komen tijdens het dragen.

Scleralenzen worden doorgaans geheel of gedeeltelijk door de zorgverzekeraar vergoed, wanneer de oogarts hiervoor een medische indicatie afgeeft.

Voorbereiding voor de aanpassing scleralens:

Een indicatieve oogmeting en een uitgebreid onderzoek met een bio microscoop is de eerste stap.

Ter voorbereiding van de aanpassing worden zoveel mogelijk gegevens van het oog gemeten.  De bolling/kromming maar ook de afvlakkingen van de oogbol en de sclera (het oogwit rondom de iris) bepaalt.

Een topograaf  meting is snel verricht en geeft direct een indicatie van een onregelmatige cornea, zoals bijvoorbeeld bij een keratoconus.

Een Eye Surface Profiler biedt niet alleen een meting van het cornea-oppervlak op een groter aantal punten, maar geeft ook uiterst gedetailleerde gegevens over een gebied van 20 mm van de sclera. Deze gedetailleerde informatie is van groot belang bij de aanpassing van een scleralens, omdat de sclera een belangrijke rol speelt in de pasvorm en stabiliteit van de lens. Door deze uitgebreide gegevens kan de scleralens nauwkeuriger worden aangepast, wat leidt tot een optimaal draagcomfort en een betere visuele correctie. Voor aanpassing scleralens een onontbeerlijk instrument.ESP bij aanpassing scleralens

Als aanvullende informatie wordt een voorsegment oog scan gebruikt om diepere lagen, zoals de achterzijde van het hoornvlies van het oog te bekijken.

De keuze van een scleralens

Scleralenzen hebben één ding gemeen: ze rusten allemaal op de sclera. Verder bieden scleralenzen echter vele mogelijkheden. Het doel waarvoor de lens wordt aangepast, bepaalt de keuze voor het lensontwerp. Bij een correctie van droge ogen, zoals bij het Sjögren-syndroom, kiezen we voor een ander lensontwerp dan bij een correctie van keratoconus of ptosis.

Zelfs binnen verschillende typen keratoconus kan de keuze voor de lens verschillen.

We verwerken de meetgegevens van de Eaglet Eye Surface Profiler (ESP) in een speciale database. De eerste ideale aanpassing van de scleralens wordt direct zichtbaar en de optometrist kan de lens op alle punten aanpassen.

Eaglet ESP opname

Indien nodig ontvangt u een aanpaslens die zo goed mogelijk aansluit bij de ideale aanpassing.

Direct na het inzetten van de lens controleert de specialist de eerste keuze lens in het oog. Hoewel vrijwel alle oogmetingen bekend zijn, blijft visuele controle door de specialist essentieel.

Als de lens nog niet goed past, volgt verdere correctie en eventueel een andere paslens.

Vervolgens bepalen we de juiste sterkte, en kan de lens besteld worden.

In het aanpascentrum in Hurdegaryp gebruiken we verschillende scleralenzen van diverse fabrikanten, elk met unieke opties en benaderingen voor een optimale pasvorm.

Dankzij de ESP zijn gegevens van meerdere contactlenslaboratoria binnen en buiten Europa direct beschikbaar.

### De multifocale scleralens:

De multifocale scleralens verdient bijzondere aandacht, want ook dit type lens is mogelijk. Bij multifocale lenzen is de positie van de pupilopening ten opzichte van het leesgedeelte van groot belang.

Een scleralens blijft altijd op dezelfde plek in het oog zitten, wat ideaal is voor multifocale lenzen.

Met de ESP kunnen we de positie van de pupilopening nauwkeurig bepalen, en op basis daarvan het leesgedeelte in de scleralens aanpassen in grootte en plaats.

Gewenning aan een scleralens:

Een scleralens is een zeer comfortabele lens om te dragen. Naast een scherp zicht biedt deze lens een hoog draagcomfort, waardoor u de lens nauwelijks voelt en deze direct vanaf het begin de hele dag kunt dragen. De scleralens is bovendien minder gevoelig voor stof, wat irritaties voorkomt, en heeft een zeer lage kans op verlies, zelfs tijdens activiteiten zoals sporten of zwemmen. Dankzij de stabiele pasvorm blijft de lens goed op zijn plaats, wat zorgt voor een betrouwbare en aangename draagervaring.

Eindbeoordeling van de juiste scleralens:

Wanneer een scleralens enkele uren op het oog zit, verandert de passing in vergelijking met direct na het plaatsen. Pas na die tijd kan precies worden vastgesteld of de lens goed bij het oog past.

Dit wordt uiteraard meegenomen bij het ontwerpen van de lens.

Een voorsegmentscan levert uiteindelijk aanvullende informatie op. Deze scan wordt bijna bij elke controle uitgevoerd terwijl u de lenzen gewoon draagt.

Standaard vindt er een meting plaats met de aberrometer. Deze meting kan helpen bij het eventueel aanpassen van de sterkte van de contactlens, waardoor het zicht, of de visus, mogelijk kan verbeteren.

U kunt meer lezen over de meting met de aberrometer via deze koppeling.

Wij betrekken scleralenzen uit zowel binnen- als buitenland. De levertijden variëren van 2 tot 4 weken.

Bij binnenkomst van de lens controleren we deze. Na goedkeuring nodigen we u uit voor instructie over het inzetten en uitnemen van de lens.

Extra opties bij scleralenzen

Scleralenzen bieden diverse extra opties die verder gaan dan standaardcorrectie van bijziendheid of verziendheid. Een van de meest opmerkelijke mogelijkheden is het corrigeren van hoge orde aberraties. Deze aberraties kunnen visuele problemen veroorzaken, zoals vervormd of onscherp zicht, en zijn vaak moeilijk te corrigeren met traditionele lenzen. Met scleralenzen kunnen we maatwerkoplossingen aanbieden om deze complexe visuele afwijkingen effectief aan te pakken, waardoor de optische kwaliteit aanzienlijk verbetert.

Bovendien zijn scleralenzen bijzonder geschikt voor mensen met hoornvliesproblemen of droogte, aangezien ze comfortabeler zitten en een stabiele visuele ervaring bieden. Dankzij de innovatieve technologieën in scleralenzen kunnen gebruikers genieten van een scherpere en helderdere visie. Voor meer informatie over aanpassing scleralens is er een speciale website. Daar leest u de voordelen van hoge order aberratie correctie met scleralenzen, en hoe wavefront-guided technologie werkt, bezoek mijn pagina: https://www.wavefront-guided-lenses.com/ Deze website biedt uitgebreide inzichten en opties voor optimale visuele correctie.