Keratoconus lenzen
Keratoconus lenzen, verschillende mogelijkheden:
Keratoconus in het kort:
Meetinstrumenten bij keratoconus oplossing:
Biomicroscoop/Spleetlamp:
De biomicoscoop ofwel speetlamp, is het belangrijkste instrument in de optometrische praktijk en onmisbaar bij het aanpassen en controleren van contactlenzen. te vergelijken met een microscoop, maar dan speciaal om het oog te onderzoeken. Door een combinatie van speciaal optisch geslepen en oppervlakte behandelde lenzen worden zeer kleine details in de cornea, traanfilm maar ook van het netvlies zuiver en vele malen vergroot weergegeven.
Door speciaal licht en lichtfilters toe te voegen blijven zelfs de kleinste deeltjes niet verborgen. Via dit gecompliceerde lenzenstelsel kunnen als het nodig is, foto’s en video opnames van deze beelden worden gemaakt. Tijdens het oogonderzoek controleert de optometrist met de biomicroscoop nauwkeurig uw ogen en adnexa.
Doordat de microscoop voorzien is van een speciale camera kunnen bijzonderheden makkelijk worden gefotografeerd en misschien nog eens van pas komen om veranderingen te kunnen zien.
Cornea topograaf:
Met een corneatopograaf kan exact het model, en de vorm van het hoornvlies in kaart worden gebracht. Het hoornvlies is in belangrijke mate bepalend voor de kwaliteit van het zien. De geringste afwijkingen zijn met een topograaf zichtbaar, en kunnen dan effectief gecorrigeerd worden. Een topograaf wordt ondermeer gebruikt bij de aanpassing en controle van ortho-k nachtlenzen maar is ook bij het vooronderzoek naar de mogelijkheden voor refractie chirurgie een belangrijk instrument, en de nacontrole hierop. Bij het vaststellen en vastleggen van een keratoconus is een topograaf onmisbaar, hier ziet u een voorbeeld van een topograaf weergave bij een keratoconus.
Eye Profiler
Dit hoogtechnologische oogmeetinstrument, kan 20 mm van het oogoppervlak onderzoeken. Met meer dan 250.000 meetpunten. Daardoor is men in staat de kromming en het verloop van het oog te onderzoeken, waardoor snellere, gemakkelijkere en nauwkeurigere metingen voor contactlenzen mogelijk zijn.
Met een koppeling gelegd met vrijwel alle fabrikanten van contactlenzen binnen en buiten europa, voor scleralenzen, keratoconuslenzen en hybride lenzen betekent dat voor iedere klant dat de contactlenzen op maat gemaakt kunnen worden.
Met dit instrument, is het maken van een oogafdruk vrijwel overbodig geworden.
Pachymeter:
Met behulp van ultrasonic golven meet een pachymeter de dikte van een hoornvlies. Een belangrijke factor bij de exacte beoordeling van oogdrukken, onmisbaar bij refractiechirurgie en aanvullende informant bij keratoconus en crosslinking. de pachymeter in in onze praktijk inmiddels ingehaald door de OCT, die nog nauwkeuriger en over het totale cornea oppervlak dikte en verloop vastlegt.
Voorsegment scan (OCT)
Correctie mogelijkheden bij een keratoconus:
1. Bril:
Tot op zekere hoogte kan een zeer milde vorm van keratoconus nog met een bril gecorrigeerd worden. Zeker wanneer er sprake is van een keratoconus die buiten het pupilgebied ligt, is een bril, maar natuurlijk ook contactlenzen een prima hulpmiddel bij keratoconus oplossing.
Heeft u al eens gedacht aan een pinhole-bril ? Dit is een kant-en-klare bril met zwarte glazen, voorzien van hele kleine gaatjes. Niet geschikt om deel te nemen aan het verkeer, of om buiten mee te lopen. Maar ideaal bij noodgevallen. Door de kleine gaatjes kunt u in ieder geval weer beelden en voorwerpen in huis beter zien. Zeker de moeite waard om eens te proberen
Contactlenzen
Het doel van de correctie met lenzen is, om het onregelmatig oppervlak van het oog te ‘egaliseren’. Dit kan door een vormstabiele harde lens op het oog te zetten, de onregelmatige ruimte tussen het oog en de lens wordt gevuld met traanvloeistof. Dit maakt het geheel weer regelmatig en zorgt daarmee tot een prima scherpte. de meest gebruikelijke lenzen bij een milde keratoconus zijn zachte keratoconus lenzen, hybridelenzen, en Rose-k lenzen een prima oplossing. Vaak wordt ook bij een milde keratoconus een minisclera lens gebruikt vanwege het excellente draagcomfort.
1. Zachte keratoconus lens:
Neemt de keratoconus meer toe dan is een bril geen geschikte oplossing om beter te kunnen zien. Dan wordt het tijd voor een contactlens als correctie middel. U heeft de keuze uit vormstabiele harde lenzen of zachte lenzen. Een milde vorm van een redelijk centraal gelegen keratoconus kan ook met een speciale zachte lens worden gecorrigeerd. Het speciale van deze lens heeft betrekking op de centrale dikte van deze lens waardoor de lens op deze plaats minder gemakkelijk vervormbaar is.
2. Vormstabiele lens:
Een vormstabiele harde contactlens is in haast alle situaties een prima oplossing om weer goed te kunnen zien met een keratoconus. In combinatie met de ondergelegen traanfilm maakt de contactlens van het onregelmatige hoornvlies oppervlak, weer een glad oppervlak.
Vaak is een vormstabiele lens dan ook de eerste keuze bij een beginnende keratoconus. Bij een milde vorm van keratoconus is het min of meer traditionele lensmodel een goede oplossing, neemt de keratoconus ernstigere vormen aan dan is een speciale keratoconuslens een must.
Rose-k lens:
De Rose-k® lens is een contactlens speciaal ontworpen voor correctie als keratoconus oplossing. De lens is toepasbaar bij diverse graderingen van keratoconus. De Rose-k® is ook in een uitvoering verkrijgbaar die bijzonder geschikt is als correctie lens na een cornea transplantatie (Rose-k® post-graft)
Maar er natuurlijk veel meer, zo is de Airkone®, een vormstabiele keratoconus lens met een scala van mogelijkheden om ieder facet van de contactlens aan de vorm van uw keratoconus aan te passen, voor een optimaal resultaat.
Maar er is meer….. want vrijwel ieder laboratorium waar men vormstabiele lenzen maakt heeft wel een vorm van een keratoconus lens in het assortiment.
Hybride lens:
Een hybride lens in misschien het best voor te stellen als een zachte contactlens van ca. 14,5 mm, met centraal een ingebouwde ‘vormstabiele’ harde lens. Daarmee combineert men het draagcomfort van een zachte lens met de gunstige optische correctie eigenschappen van een vormstabiele, harde lens.
De hybride lens wordt bijvoorbeeld geleverd onder de merknaam Synergeyes en Hybrid. Met uitvoeringen speciaal bij keratoconus toepassing, en ook in multifocaal.
Piggy-back systeem met verschillende lenzen.
Bij een piggy-back system wordt er een vormstabiele harde contactlens op een zachte draaglens geplaatst. U zet bij een piggy-bag (wat staat voor rugtas) dus eerst een zachte draaglens in, en plaatst daar bovenop een vormstabiele harde lens. Dit lijkt even vreemd, maar functioneert in de praktijk verrassend goed en biedt zeer veel mogelijkheden bij de correctie van een keratoconus.
Met deze combinatie van zachte en harde lens, kan de drukverdeling t.o.v. de keratoconus worden verbeterd, de gevoeligheid voor stofjes en vuiltjes neemt sterk af. De combinatie is te vergelijken met bovenstaande hybride lens, waar de combinatie in één lens verwerkt is.
Ook bij een aantal cosmetische contactlensaanpassingen’ is een piggy-back soms een zeer goede oplossing met zeer veel flexibele mogelijkheden.
Scleralenzen
De diameter van deze lenzen variëren van zo’n 12-14 mm (dan noemen we de lenzen de semi-scleraal lenzen) en voor scleralenzen tot zo’n 25 mm. Een scleralens rust op het witte deel van het oog de sclera, en komt dus niet of nauwelijks met de cornea in aanraking.
Deze kunststof schaaltjes komen net niet met het hoornvlies in contact, zodat daar geen beschadigingen of drukplaatsen kunnen ontstaan. De lenzen zitten vrij stevig op het oog, sporten maar ook bijvoorbeeld zwemmen met deze lenzen kan zonder veel risico op verlies.
Bij watersporten zoals waterpolo, worden deze lenzen ook wel eens gebruikt. Het is meer gebruikelijk om deze lenzen bij bepaalde oogaandoeningen, zoals bijvoorbeeld bij een keratoconus, en droge ogen aan te passen.
Jan de Groot Kontaktlenzen is in het bezit van de meest geavanceerde apparatuur om sclera lenzen met de beste draag-, en kijk resultaten indvidueel aan te passen.
Over de aanpassing van dit type lenzen kunt u meer te weten komen, als u deze koppeling volgt.
Scleralenzen met behulp van een oogafdruk
Bijvoorbeeld na een glaucoomoperatie waarbij een Baerveldt-implant is geplaatst. Daarbij ontstaat er een grote onregelmatigheid aan de sclera waarvan de vorm het best met een oogafdruk kan bepaald kan worden. Aan de hand van deze afdruk wordt een schitterende scleralens gemaakt, die de oogvorm in alle aspecten volgt, en geen enkele belasting uitoefent.
Toepassingen van scleralenzen
Deze lens kan worden toegepast bij:
- Alle vormen van keratoconus
- Keratoglobus en pellucid marginal degeneration
- Na een hoornvliestransplantatie
- Na een laserbehandeling (Lasik, Lasek, PRK en RK)
- Bij corneadystrofie, corneadegeneratie en trauma’s
- Bij droge ogen:
Steven Johnson syndroom
Sjogren Syndroom - Ptosis (hangend ooglid)
- Trichiasis (naar binnen groeiende ooghaartjes)
- Bijzondere corneakrommingen, sterke cilinders en alle sterktes.
Bij bijzondere sporten (waterpolo), en werkomstandigheden (stof en vuil) - Correctie van hoge order aberaties (HOA’s)
Volg deze koppeling voor meer informatie over verschillende scleralenzen en opties.
Corneale lenzen:
Corneale lenzen wisselen in diameters van 11-12 mm. Een zeer comfortabele vormstabiele lens, uitstekend toepasbaar bij bepaalde vormen van keratoconus, maar ook geschikt bij cosmetische aanpassingen.
Een corneale lens kan ook de basis vormen voor een handgeschilderde ‘harde’ contactlens.
Intacts Cornea ringen
11. Intacts:
Intacs behandeling bestaat uit het implanteren van twee halve kunststof ringen in de cornea
Met deze implant ringen zijn in eerste instantie gebruikt om een lichte myopie te corrigeren, maar tegenwoordig blijken zij bij keratoconus een zeer gunstige en succesvolle invloed te hebben. De verdunde cornea bij een keratoconus is met behulp van deze intacts gemakkelijk af te vlakken. De intacts worden operatief in de cornea aangebracht. Vaak wordt na deze ingreep nog gebruik gemaakt van een zachte kereatoconuslens. Daarmee kan het laatste restje van de onregelmatigheid worden gecorrigeerd.
Crosslinking: Corneal cross-linking (CXL)
Het doel van crosslinking is, om het prices van verdunnen van het hoornvlies te stoppen.
Met cross-linking methode worden deze moleculaire banden tussen de collageenvezels te versterkt. Hierdoor wordt de cornea stugger waardoor de progressie van de conusvorming stopt, en in een groot aantal gevallen aantoonbaar verbetert.
Omstandigheden waardoor crosslinking niet mogelijk is hebben betrekking op de gezondheid van de cornea. Bij doorgestane of sluimerende ooginfecties zoals een herpesinfectie, of een te dunne cornea dikte (< 400 micron) kan het zijn dat uw oogarts negatief beslist.
Een cross-linking behandeling gebeurt met met Riboflavine (vitamineB2) en een speciaal ultraviolet licht (UVA). Met crosslinking wordt de progressie van een keratoconus afgeremd een meestal gestopt. In de meeste gevallen (65%) treedt er een aantoonbare verbetering en dikte toename van de cornea op.
Bij crosllinking wordt van een klein deel van het corneaoppervlak de epitheellaag verwijderd, vervolgens wordt dit gebied gedruppeld met Riboflavine. Na de behandeling wordt de cornea afgedekt met een verbandlens, deze bandage lens wordt na enkele dagen weer verwijderd. In alle gevallen waarbij een keratoconus progressief is, zal men crosslinking overwegen, hoewel ook deze behandeling niet helemaal vrij van risico’s is.
Corneatransplantatie
Bij de lamellaire keratoplastiek of hoornvliestransplantatie (afgekort met LK of LKP) wordt een gedeelte van het hoornvlies vervangen door donor weefsel. Het hoornvlies wordt niet volledig verwijderd, slechts een of meerdere lagen van het hoornvlies worden vervangen door een donordeel. In 10 tot 15 procent van de keratoconus patiënten is een perforerende keratoplastiek (PK) operatie de enige en ook de uiteindelijke oplossing. Met deze operatie waarbij het hoornlies wordt vervangen door een donor hoornvlies. Hierdoor kan het oog weer een goede visus krijgen, meestal met behulp van een speciale vormstabiele contactlens, de post-graft lens. Een post-graft contactlens heeft een speciale geometrie die aansluit bij de situatie van het hoornvlies na een keratoplastiek of na refractie chirurgie. Rose-k is wel een van de bekendste post-graft contactlenzen, maar er zijn nog veel meer mooie contactlensontwerpen verkrijgbaar om een hoornvlies na een operatie te corrigeren en/of te beschermen.
Zoals u leest zijn er vele opties voor een keratoconus oplossing, en alles is zeker niet benoemd. Wanneer u daarom nog vragen heeft bent u van harte welkom, per email, per telefoon of tijdens een afspraak in Hurdegaryp.