Bandage lenzen:
Wat zijn bandage lenzen:
Deze lenzen zijn zoals het woord zegt bedoeld als een oog verband. Een verband op het oog is uiteraard niet van stof maar een contactlens gemaakt van een hoog zuurstof doorlatende geleiachtige materiaal. Ze zijn transparant en u draagt deze lenzen over het algemeen dag en nacht zonder de lenzen te hoeven uitnemen. Een enkele keer worden bandage lenzen alleen overdag gedragen, dan doet u de lenzen ’s nachts uit, verzorgt uw ogen eventueel met medicatie en u doet de lens de volgende ochtend weer in.
De periode dat u een bandage lens draagt varieert en is afhankelijk van de de medische indicatie, en het soort contactlens.
Een bandage lens is alleen bedoelt om het oogoppervlak te beschermen, en de heling te bevorderen. Maar soms ook als ‘drager’ van uw oog medicatie zodat de toediening soms beter, intensiever en gelijkmatiger is. Ze hebben geen sterkte, dus u kunt de lens gewoon combineren met uw bril. Ze worden gebruikt bij mens en dier, volg deze koppeling voor meer informatie over bandage contactlenzen bij dieren.
Hoe zijn bandagelenzen te gebruiken:
Bandage worden meestal door uw specialist op het oog geplaatst, u hoeft er dus zelf mee aan de slag. verder is het een kwestie van auwkeurig opvolgen van de instructies zoals niet wrijven in het oog, en van tijd tot tijd een extra druppel bevochtingsvloeistof in het oog om lens en oog vochtig te houden.
U hoeft niet bang te zijn de lens uit het oog te verliezen, en mocht dat toch een onverhoopt te gebeuren, dan is dat snel op te lossen.
Omdat verband lenzen direct op een verwond of beschadigd oog gedragen worden en afvalstoffen opnemen, moeten ze regelmatig vervangen worden. Net als bij een pleister op een wond. Bovendien is een frequente controle om de gezondheid van het oog te waarborgen en infectie te voorkomen.
Enkele toepassingen van bandagelenzen:
- Keratitis sicca
- Keratitis bullosa.
- Indolente cornea-ulceraties.
- Bescherming bij ernstige droge en pijnlijke ogen.
- Cornea-etsingen.
- Keratitis-neuroparalytica.
- Cornea-dystrophie.
- Status na cornea-operaties en cornea-traumata
- Na Lasek refractie chirurgie behandeling.
- Als verbandlens bij dieren (paarden, honden etc.)
- Na het verwijderen van een vuiltje in het oogoppervlak.
- Na een cataract operatie
Worden de bandagelenzen vergoed door de zorgverzekeraar ?
Bandagelenzen hebben geen sterkte en worden doorgaans op een medische indicatie verstrekt. Net als de andere verbandmiddelen worden deze lenzen op medische indicatie volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Bij Jan de Groot Kontaktlenzen in Hurdegaryp zijn bandagelenzen in verschillende soorten en uitvoeringen, ook voor dieren op voorraad.