Inzetten & uitnemen van vormstabiele lenzen met een zuiger:
Gebruiksaanwijzing massieve uitneemzuiger voor vormstabiele RGP-lenzen en scleralenzen
Welke materialen/uitvoeringen is een uitneemzuiger:
Inzet- en uitneemzuigers zijn verkrijgbaar in deze uitvoeringen:
- Plastic zuiger: minder krachtig, maar functioneel.
- Rubberen (DMV) zuiger: krachtiger, maar wat duurder en gevoelig voor veroudering.
- Massieve lenszuiger.
- Open (knijp) lenszuiger.
- Open lenszuiger, eigenlijk is lensmanipulator een betere omschrijving.
Let op: Een uitneemzuiger voor vormstabiel lenzen is niet geschikt bij zachte lenzen of hybride lenzen.
Gebruiksaanwijzing massieve lenszuiger:
1. Voorbereiding
- Maak de top van de zuiger vochtig. U kunt hiervoor elke vloeistof gebruiken die veilig is voor uw ogen en lenzen, bijvoorbeeld één druppel van uw inzetvloeistof. Door de top vochtig te maken, verbetert de zuigkracht.
2. Lens verwijderen
Hier is de tekst met signaalwoorden toegevoegd:
Uitnemen RGP- en keratoconuslenzen:
1. Plaats de zuiger in het midden van de lens, en haal de lens voorzichtig van de oogbol.
2. Wanneer u voor het uitnemen een oogdruppel of bevochtigingsvloeistof in het oog doet, gaat het nog beter.
Uitnemen Scleralenzen:
1. Begin met een oogdruppel of bevochtigingsdruppel in het oog, enprobeer de lens iets te bewegen door met het onderooglid voorzichtig tegen de lensrand te duwen.
2. Plaats de zuiger zo veel mogelijk aan de rand van de lens, maar zorg ervoor dat u de zuiger volledig op de lens plaatst om valse lucht te vermijden.
3. Zet de zuiger bij een scleralens liever niet in het midden van de lens. De adhesie met de oogbol is zo groot, dat u de lens niet loslaat.
3. Uitnemen van de lens
1. Trek de lens voorzichtig van de oogbol.
2. Verwijder de zuiger langzaam van de lens, eventueel met een lichte draaibeweging.
Belangrijke aandachtspunten bij inzet- en uitneemzuigers
1. Reiniging:
Maak de lenszuiger na gebruik schoon, net zoals u dat met uw lenzen doet. Gebruik bijvoorbeeld de desinfectievloeistof die u ook voor uw lenzen gebruikt.
2. Veroudering:
De lenszuiger veroudert na verloop van tijd. Als de zuiger stug wordt, verliest hij zijn werking en moet hij vervangen worden.
Met de juiste zorg en gebruik verlengt u niet alleen de levensduur van de uitneemzuiger, maar draagt u ook bij aan een optimale ooggezondheid. Op zoek een een lenszuiger: volg dan deze koppeling
Inzethulp bij RGP lenzen en scleralenzen
Voor het inzetten van deze lenzen kunt u het beste een ‘open’ zuiger gebruiken. Wanneer u de lens hiermee inzet, laat de zuiger makkelijk los nadat u de lens op het oog heeft geplaatst.
Een andere optie is een holle lenszuiger Deze zuiger knijpt u in, nadat u de lens geplaatst heeft, en daardoor laat de zuiger los van het lensoppervlak. Blijft het loslaten lastig, knip dan een klein stukje van de achterzijde van deze zuiger af, zodat het een ‘open’ zuiger wordt en geen vacuüm meer kan zuigen.
Inzethulp speciaal bij scleralenzen
Bij het inzetten van scleralenzen is in inzethulp meer gebruikelijk, daar zijn dan ook meer mogelijkheden.
- Scleralens cup open of gesloten.
- Inzet hulp op voet met verlichting.
- inzethulp aan de vinger
- Volledig automatisch inzet en uitneemhulp bij scleralenzen.
De scleralens cup:
Dit is een grote lenszuiger, verkrijgbaar in gesloten, of open uitvoering. Door de grote cup, blijft de met vloeistof gevulde scleralens, stabiel op de zuiger giggen tijdens het inzetten. Bij de gesloten zuiger, knijpt u in de zuiger zodat deze loslaat nadat u de lens geplaatst heeft. De open zuiger, zuigt geen vacuüm, dus haalt u na hat inzetten zo van het lensoppervlak.
Scleralens inzethulp op voet:
Hier ziet u een inzethulp met (led) verlichting: U zet het lampje aan, legt de met vloeistof gevulde lens op de open lenszuiger, en dan kunt deze neerzetten en het oog naar de lens bewegen, of met de inzethulp in de hand de lens naar het oog bewegen.
Of een inzethulp op voet met penlight verlichting (JGK):
Gebruiksaanwijzing inzet/uitneemhulp/zuiger voor zacht -lenzen
Bij het inzetten en uitnemen van zachte contactlenzen zijn de mogelijkheden beperkt. Er is een DMV uitneemhulp.
Die bestaat uit een rubber deel van ca. 4 cm. Aan de ene zijde de mogelijkheid om een zachte lens op te leggen en zo de zachte lens in het oog te plaatsen, en aan andere kant een optie om de lens mee uit te nemen.
De zachte platte kanten drukt u tegen de onderzijde op de zachte lens. Door deze samen te drukken vouwt u de lens licht en de lens komt los van de oogbol.
Lensmanipulator en pincet
Een lensmanipulator of lenspaddestoel is een superhandig hulpje om een zachte lens uit het bewaardoosje te nemen, zonder kletsnatte vingers te krijgen, of de lens te beschadigen.
Ideaal als u lange nagels heeft. De lensmanipulator heeft aan een (1) zijde een bol kopje, die duwt u voorzichtig in de zachte lens die in lenshouder ligt. de lens blijft dan plakken en u kunt de lens dan gemakkelijk van het ”bolletje” afnemen en inzetten.
Er zijn 2 uitvoeringen, waarvan de een ook een lepelvormig uiteinde heeft
Lenspincet voor zachte en vormstabiele lenzen;
Een contactlens pincet is gemaakt van kunststof met aan het uiteinden een zacht kunstof dat beschadigingen aan de lens voorkomt. Niet geschikt om een lens uit het oog te nemen, maar bedoeld om een lens uit de houder te halen.
Belangrijke tips bij Inzet- en uitneemzuigers
Het regelmatig desinfecteren, schoonmaken en vervangen van pincetten, zuigertjes, lenzendoosjes en andere hulpmiddelen is essentieel voor het voorkomen van infecties en het waarborgen van een hygiënische werkomgeving. Daarnaast kunnen verouderde of vervuilde gebruiksmiddelen bij uw contactlenzen, bacteriën en andere ziekteverwekkers overdragen, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van uw ogen, en het draagcomfort van uw contactlenzen zal verminderen.