Lui oog of amblyoop oog.
Ogen en hersenen werken nauw samen bij het zien. Wanneer één oog een scherp beeld geeft en het andere een wazig beeld, kunnen de hersenen het wazige beeld onderdrukken of negeren. Dit verschilt van oogdominantie.
Een voorbeeld is het dragen van een nieuwe bril of zonnebril. In het begin ziet u misschien randen, neussteuntjes of schitteringen. Na enige tijd negeren de hersenen deze beelden, waardoor ze minder opvallen.
Amblyopie, ook wel “lui oog” genoemd, ontstaat wanneer de hersenen het beeld van één oog onderdrukken. Aan de buitenkant van de ogen is meestal niets te zien. Niet te verwarren met oogdominantie.
Wanneer ontstaat een lui oog?
Amblyopie ontwikkelt zich tijdens de kindertijd, meestal tot ongeveer 9 jaar. In deze periode kan het nog behandeld worden. Bij volwassenen is er weinig bekend over succesvolle behandeling.
Let op: Als u bij uw kind iets ongewoons opmerkt met het zicht of vermoedt dat één oog niet goed meewerkt, neem dan direct contact op met een oogarts. Hoe eerder amblyopie wordt ontdekt, hoe succesvoller de behandeling.
Oorzaken van een lui oog
Een lui oog ontstaat als de ogen niet goed samenwerken doordat één oog minder goed kan focussen. Dit kan komen door een verschil in sterkte tussen de ogen, of bij scheelzien, waar de hersenen dubbelbeelden uitschakelen.
Behandelingsmogelijkheden
De behandeling richt zich op het stimuleren van het “luie” oog. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het “goede” oog af te plakken, waardoor het zwakkere oog harder moet werken. Soms worden medicijnen zoals atropine ingezet, eventueel in combinatie met een oogspiercorrectie om de oogstand te verbeteren.
Wie behandelt amblyopie?
Orthoptisten, samen met oogartsen, zijn gespecialiseerd in deze behandeling.